Tamil
Etymology
Related to மழுங்கு (maḻuṅku), மக்கு (makku), மழு (maḻu), மாழ்கு (māḻku). Cognate with Kannada ಮಗ್ಗು (maggu), Malayalam മങ്ങുക (maṅṅuka), Telugu మగ్గు (maggu).
Pronunciation
- IPA(key): /mɐŋɡʊ/, [mɐŋɡɯ]
Verb
மங்கு • (maṅku) (intransitive)
- to become dim or dull (as light or eye-sight), lose brightness
- Synonym: மழுங்கு (maḻuṅku)
- to grow pale; lose lustre
- Synonym: வெளு (veḷu)
- to be obscured (as splendour, glory, fame); to fade (as beauty); to decline in prosperity (as a religion); to be reduced (in circumstances, power or authority)
- Synonyms: வாடு (vāṭu), குறை (kuṟai)
- to grow wan or sallow
- (uncommon) to grow less; to diminish
- Synonym: குறை (kuṟai)
- (uncommon) to decay; to be ruined
- Synonym: கெடு (keṭu)
- (uncommon) to die, perish
- Synonyms: see Thesaurus:சா
Conjugation
Conjugation of மங்கு (maṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
மங்குகிறேன் maṅkukiṟēṉ
|
மங்குகிறாய் maṅkukiṟāy
|
மங்குகிறான் maṅkukiṟāṉ
|
மங்குகிறாள் maṅkukiṟāḷ
|
மங்குகிறார் maṅkukiṟār
|
மங்குகிறது maṅkukiṟatu
|
| past
|
மங்கினேன் maṅkiṉēṉ
|
மங்கினாய் maṅkiṉāy
|
மங்கினான் maṅkiṉāṉ
|
மங்கினாள் maṅkiṉāḷ
|
மங்கினார் maṅkiṉār
|
மங்கியது maṅkiyatu
|
| future
|
மங்குவேன் maṅkuvēṉ
|
மங்குவாய் maṅkuvāy
|
மங்குவான் maṅkuvāṉ
|
மங்குவாள் maṅkuvāḷ
|
மங்குவார் maṅkuvār
|
மங்கும் maṅkum
|
| future negative
|
மங்கமாட்டேன் maṅkamāṭṭēṉ
|
மங்கமாட்டாய் maṅkamāṭṭāy
|
மங்கமாட்டான் maṅkamāṭṭāṉ
|
மங்கமாட்டாள் maṅkamāṭṭāḷ
|
மங்கமாட்டார் maṅkamāṭṭār
|
மங்காது maṅkātu
|
| negative
|
மங்கவில்லை maṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
மங்குகிறோம் maṅkukiṟōm
|
மங்குகிறீர்கள் maṅkukiṟīrkaḷ
|
மங்குகிறார்கள் maṅkukiṟārkaḷ
|
மங்குகின்றன maṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
மங்கினோம் maṅkiṉōm
|
மங்கினீர்கள் maṅkiṉīrkaḷ
|
மங்கினார்கள் maṅkiṉārkaḷ
|
மங்கின maṅkiṉa
|
| future
|
மங்குவோம் maṅkuvōm
|
மங்குவீர்கள் maṅkuvīrkaḷ
|
மங்குவார்கள் maṅkuvārkaḷ
|
மங்குவன maṅkuvaṉa
|
| future negative
|
மங்கமாட்டோம் maṅkamāṭṭōm
|
மங்கமாட்டீர்கள் maṅkamāṭṭīrkaḷ
|
மங்கமாட்டார்கள் maṅkamāṭṭārkaḷ
|
மங்கா maṅkā
|
| negative
|
மங்கவில்லை maṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மங்கு maṅku
|
மங்குங்கள் maṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மங்காதே maṅkātē
|
மங்காதீர்கள் maṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of மங்கிவிடு (maṅkiviṭu)
|
past of மங்கிவிட்டிரு (maṅkiviṭṭiru)
|
future of மங்கிவிடு (maṅkiviṭu)
|
| progressive
|
மங்கிக்கொண்டிரு maṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
மங்கப்படு maṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
மங்க maṅka
|
மங்காமல் இருக்க maṅkāmal irukka
|
| potential
|
மங்கலாம் maṅkalām
|
மங்காமல் இருக்கலாம் maṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
மங்கட்டும் maṅkaṭṭum
|
மங்காமல் இருக்கட்டும் maṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
மங்குவதால் maṅkuvatāl
|
மங்காததால் maṅkātatāl
|
| conditional
|
மங்கினால் maṅkiṉāl
|
மங்காவிட்டால் maṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
மங்கி maṅki
|
மங்காமல் maṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
மங்குகிற maṅkukiṟa
|
மங்கிய maṅkiya
|
மங்கும் maṅkum
|
மங்காத maṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
மங்குகிறவன் maṅkukiṟavaṉ
|
மங்குகிறவள் maṅkukiṟavaḷ
|
மங்குகிறவர் maṅkukiṟavar
|
மங்குகிறது maṅkukiṟatu
|
மங்குகிறவர்கள் maṅkukiṟavarkaḷ
|
மங்குகிறவை maṅkukiṟavai
|
| past
|
மங்கியவன் maṅkiyavaṉ
|
மங்கியவள் maṅkiyavaḷ
|
மங்கியவர் maṅkiyavar
|
மங்கியது maṅkiyatu
|
மங்கியவர்கள் maṅkiyavarkaḷ
|
மங்கியவை maṅkiyavai
|
| future
|
மங்குபவன் maṅkupavaṉ
|
மங்குபவள் maṅkupavaḷ
|
மங்குபவர் maṅkupavar
|
மங்குவது maṅkuvatu
|
மங்குபவர்கள் maṅkupavarkaḷ
|
மங்குபவை maṅkupavai
|
| negative
|
மங்காதவன் maṅkātavaṉ
|
மங்காதவள் maṅkātavaḷ
|
மங்காதவர் maṅkātavar
|
மங்காதது maṅkātatu
|
மங்காதவர்கள் maṅkātavarkaḷ
|
மங்காதவை maṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
மங்குவது maṅkuvatu
|
மங்குதல் maṅkutal
|
மங்கல் maṅkal
|
Derived terms
- மங்கல் (maṅkal)
- மங்குல் (maṅkul)
References
- University of Madras (1924–1936), “மங்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- “மங்கு”, in அகராதி: தமிழ் → ஆங்கில அகரமுதலி [Agarathi: Tamil → English Dictionary], 2023